Bacalar, Laguna de los 7 colores

Les fotos d’internet de la Laguna de los 7 colores eren espectaculars, i vam reajustar la ruta de Mèxic per passar-hi més dies i reduir els desplaçaments i canvis de destí previstos. Si ve portaven mesos sense pluja, l’aigua i els núvols ens ha acompanyat durant la majoria dels dies que hem estat a aquesta zona, incloent les inundacions de Chetumal.

La llacuna és un llac d’uns 55 km de llarg i poc més d’1,5 km d’ample (de mitjana) que per canvis de profunditat i d’entorn va canviant de color, sempre amb un destacat blau cristal·lí que recorda algunes platges paradisíaques. Inclou tres cenotes, que amb el pas del temps han acabat units a la llacuna, però que mantenen les seves peculiaritats, entre elles la gran fondària.

Hi ha bastants peixos, alguns cocodrils i els estromatolitosla evidencia de vida más antigua que se conoce en la Tierra y forman parte del registro fósil más importante de la vida microbiológica temprana“, que són una espècie de “roca”, estructures minerals bioconstruides (wikipedia). N’hi ha a molt pocs llocs del món, sent les més antigues unes d’Austràlia.

Hace unos 3700 millones de años, cuando en los océanos ya existían millones de células vivas, aparecieron los estromatolitos y entre 2500 y 1000 millones de años atrás, los arrecifes de estromatolitos estaban ampliamente expandidos y produciendo oxígeno de forma masiva, causando la primera extinción en masa del planeta y provocando un cambio drástico en la atmósfera terrestre, que perdura hasta nuestros días.

Per poder explorar la Laguna més abastament s’ofereixen tours amb embarcacions, lloguer de kayaks i paddle surf. Tot i la pluja, hem pogut fer una excursió de tres hores per veure els tres cenotes, la reserva d’ocells i el canal pirata, que és un estret corredor que connecta amb una altra laguna i des d’on s’arriba al mar.

A Chetumal hi vam anar dos dies amb la intenció d’arribar a les ruïnes de Calakmul però les obres del tren Maya en dificulten l’accés i a l’haver-hi inundacions, se’ns va fer impossible, i la visita es va reduir a cine, mercat i Museu de cultura Maya. Ah, i dinar a un local típic de pollastre a la brasa!

Aquí portaven molts mesos de sequera i alguns comentàven que el nivell de la Laguna havia baixat 40cm. Aquesta aigua ha estat mooolt benvinguda, però nosaltres que hi estem de pas, no hem pogut conèixer tot el que la regió ofereix.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.